Material and spatial contrasts define Barwon Heads House by Adam Kane Architects

Australian studio Adam Kane Architects has renovated a cottage on a quiet coastal street in Barwon Heads and connected it to a barn-like extension by a glazed link. Named Barwon Heads House, the project was designed by Melbourne studio Adam Kane Architects as a contemporary dwelling that embodied a "relaxed, coastal lifestyle". Prior to Adam The post Material and spatial contrasts define Barwon Heads House by Adam Kane Architects appeared first on Dezeen.

Material and spatial contrasts define Barwon Heads House by Adam Kane Architects
Interior image of Barwon Heads House with its contrasting material palette

Australian studio Adam Kane Architects has renovated a cottage on a quiet coastal street in Barwon Heads and connected it to a barn-like extension by a glazed link.

Named Barwon Heads House, the project was designed by Melbourne studio Adam Kane Architects as a contemporary dwelling that embodied a "relaxed, coastal lifestyle".

Black Australian cottage
Adam Kane Architects extended and renovated a cottage in Barwon Heads

Prior to Adam Kane Architects' renovation and extension, the neglected weatherboarded cottage was known locally as "the dump".

Its transformation led it to be shortlisted house interior of the year in the Dezeen Awards 2022 and win the public vote for the same category.

Exterior image of Barwon Heads House by Adam Kane Architects
Barwon Heads House is clad in wood

Adopting a minimal palette of monochrome contrasts, the studio painted the existing cottage's exterior entirely black, pairing it with a lighter extension clad in silvery-grey weathered wooden planks.

Beneath steeply pitched black metal roofs, this play of contrasts continues to the interiors, creating a spatial journey of "compression and release" that begins in the more compartmentalised cottage containing three bedrooms and a bathroom.

Interior image of the dining and kitchen area of Australian house
Contrasting colours and materials feature throughout

Moving through the existing cottage into the small glazed link and a dark corridor, Barwon Heads House's extension opens up into a large living and dining space, overlooked by the main bedroom on a mezzanine above.

Full-height windows look out to Barwon Heads House's garden to the north, while a narrow clerestory-level window opposite draws in light above its kitchen.

"Access to the extension is via an enclosed corridor, lined with black mottled joinery panels on walls and ceilings, and is used to conceal doorways into the rumpus, laundry and storage areas," said Adam Kane Architects.

"The 'journey' through this dark corridor with a lower ceiling creates a sense of compression before a sense of release when walking towards the living room, where the gable opens up into the main space," it continued.

Living area of Australian cottage extension
The extension has a deliberately simple finish

Existing features were retained in the cottage, while the extension has a deliberately simple interior finished with oak panelling and exposed concrete. Slabs of travertine marble are used as countertops, coffee tables and a large dining table.

"Heritage features are maintained through the use of the original lining board ceilings, as well as period skirting and architraves, which fit perfectly with the renewed tones," said the studio.

"The timber lining helps blur the threshold between inside and out, delineating zones, making spaces feel more generous and contributing to the relaxed feel of the home."

Black kitchen with stone worktops
It is designed as a spatial journey of "compression and release"

Adam Kane Architects was founded in 2015, and its previous projects include a bridal boutique in Melbourne with minimal finishes of concrete and marble.

Alongside Barwon Heads House, other projects shortlisted in the house interior category of Dezeen Awards 2022 include a home in Melbourne with a palette of "organic" materials by Brave New Eco and the renovation of a 120-year-old townhouse in Kyoto by Td-Atelier and Endo Shojiro Design.

The photography is by Timothy Kaye.

The post Material and spatial contrasts define Barwon Heads House by Adam Kane Architects appeared first on Dezeen.